Akadeemiline Põllumajanduse Selts (APS) ja Eesti Taimekasvatuse Instituut (ETKI) otsivad ühiselt lahendusi, mis tagaksid eestlaste toidulaual traditsioonilised maitsed. Kodumaine põllumajandus muutub lähikümnendil riiklikult tähtsaks valdkonnaks nii sõnades kui tegudes.
Laupäeval 4. detsembril toimuv visioonikonverents „Säilitades vana loome uut“ kutsub teadlasi ja põllumajandustootjaid ühiselt arutlema, kuidas on kliimamuutuste ja ressursside nappuse tingimustes võimalik tagada isevarustatus toiduga. Enne laheduste otsimist tuleb heita pilk korraks minevikku, et sealt kaasa võtta parimad teadmised ja oskused, seismaks vastu eelseisvale energiakriisile ja toidupuudusele.
Visioonikonverentsi üks ellukutsuja Marko Kass: „Eestlase olemus on tihedalt läbi põimunud maa ja toiduga, kuid vahest kipume seda unustama. “
Konverentsi modereeriv, ETKI direktori Andre Veskioja arvates peame roheleppe kontekstis üharohkem teadvustama, et toidu toomisel peab teadus põllumajandustootjale palju rohkem toeks suutma olla.
Konverentsil saavad Eesti ja välismaa teadlaste kõrval sõna ka Maaeluministeeriumi esindaja ja ettevõtjad. Tutvustamisele tulevad nii USA toidu tuleviku trendid, uued ja unustatud valgurikkad kaunviljad, biomajandus ja moodne linnaaiandus. Vastust otsitakse ka küsimusele, kuidas väärindada teravilja ja kalatööstuse tooret.
Konverentsi päevakava on leitav https://aps.emu.ee/